Prekmurska iža med prehodom iz starega v novo leto 2013 v Ljubljani
Prekmurska iža iz gostoljubnih prekmurskih Ižakovec ob reki Muri v beltinski občini se je v prednovoletnem času, ko vstopamo v leto 2013 preselila v belo Ljubljano.
Ižakovci, od koder izhaja gostišče Prekmurska iža, slovi po Otoku ljubezni in büjraših, ki so izoblikovali svojstven življenjski način in prehrambne navade, kar so domačini obudili pred desetletjem v enkratni etnografski prireditvi. Seveda pa büjraške jedi rade volje posrežejo tudi v Prekmurski iži v Ižakovcih, kjer vam vedno nasmejani in dobrovoljni šef Miki Poredoš na dolgo ali na kratko z veseljem razloži o pomenu, ki so ga imeli büjraši pri krotenju včasih pogosto razbesnele reke Mure in
vam poleg obilnega in okusnega jedilnika postreže še s kakšno začinjeno prekmursko znamenitostjo in zgodbo...
V kulinarični ponudbi prevladujejo prekmurske jedi, kot so koline, retaši, jedi s kašami, prekmurska gibanica, in jedi mednarodne kuhinje, vključno z bogato paleto ribjih jedi. Hišne specialitete so büjraška pojedina, büjraška jüžina, kuharska čarovnija, čolnič sreče, zavitek Prekmurska iža.
Video, foto in besedilo: Milan Skledar Produkcija: Zavod SKLEDAR, Ljubljana
Gostišče Prekmurska iža v na Bregu v Ljubljani (Avtor: Milan Skledar)
Stara Ljubljana v pričakovanju leta 2013 (Avtor: Milan Skledar)
Pogled proti Krakovskemu nasipu v Ljubljani (Avtor: Milan Skledar)
Domača klobasa z repo (Avtor: Milan Skledar)
Prekmurska iža je hiša..., znano gostišče v Ižakovcih pri Beltincih v Prekmurju (Avtor: Milan Skledar)
Bujta repa je značilna prekmurska jed v zimskem obdobju (Avtor: Milan Skledar)
Po bujti repi se prileže kozarček kuhanega vina (Avtor: Milan Skledar)
Prekmurske iže v Ljubljani so se posebej razveselili prekmurski rojaki v Ljubljani (Avtor: Milan Skledar)
Prekmursko ižo obiskali domačini in številni tujci (Avtor: Milan Skledar)
Pogled na ljubljanski grad v zimski idili (Avtor: Milan Skledar)
Prekmurska iža je gostišče v Ižakovcih pri Beltincih v Prekmurju (Avtor: Milan Skledar)
Bujta repa je značilna prekmurska jed v zimskem obdobju (Avtor: Milan Skledar)
Zimska idila v Stari Ljubljani (Avtor: Milan Skledar)
Zimska idila v Stari Ljubljani (Avtor: Milan Skledar)
Obiskovalci so bujto repo zalili s kuhanim vinom (Avtor: Milan Skledar)
Vinska zimska idila (Avtor: Milan Skledar)
Kulinarična prekmurska zimska idila (Avtor: Milan Skledar)
Prekmurska iža med prehodom iz starega v novo leto 2013 v Ljubljani (Avtor: Milan Skledar)