• Kontakt

PREKMURSKA IŽA

Prekmurska iža med prehodom iz starega v novo leto 2013 v Ljubljani

Prekmurska iža iz gostoljubnih prekmurskih Ižakovec ob reki Muri v beltinski občini se je v prednovoletnem času, ko vstopamo v leto 2013 preselila v belo Ljubljano.

Ižakovci, od koder izhaja gostišče Prekmurska iža, slovi po Otoku ljubezni in büjraših, ki so izoblikovali svojstven življenjski način in prehrambne navade, kar so domačini obudili pred desetletjem v enkratni etnografski prireditvi. Seveda pa büjraške jedi rade volje posrežejo tudi v Prekmurski iži v Ižakovcih, kjer vam vedno nasmejani in dobrovoljni šef Miki Poredoš na dolgo ali na kratko z veseljem razloži o pomenu, ki so ga imeli büjraši pri krotenju včasih pogosto razbesnele reke Mure in vam poleg obilnega in okusnega jedilnika postreže še s kakšno začinjeno prekmursko znamenitostjo in zgodbo...

V kulinarični ponudbi prevladujejo prekmurske jedi, kot so koline, retaši, jedi s kašami, prekmurska gibanica, in jedi mednarodne kuhinje, vključno z bogato paleto ribjih jedi. Hišne specialitete so büjraška pojedina, büjraška jüžina, kuharska čarovnija, čolnič sreče, zavitek Prekmurska iža.

Video, foto in besedilo: Milan Skledar Produkcija: Zavod SKLEDAR, Ljubljana

Gostišče Prekmurska iža v na Bregu v Ljubljani<br>(Avtor: Milan Skledar)

Gostišče Prekmurska iža v na Bregu v Ljubljani
(Avtor: Milan Skledar)

Stara Ljubljana v pričakovanju leta 2013<br>(Avtor: Milan Skledar)

Stara Ljubljana v pričakovanju leta 2013
(Avtor: Milan Skledar)

Pogled proti Krakovskemu nasipu v Ljubljani<br>(Avtor: Milan Skledar)

Pogled proti Krakovskemu nasipu v Ljubljani
(Avtor: Milan Skledar)

Domača klobasa z repo<br>(Avtor: Milan Skledar)

Domača klobasa z repo
(Avtor: Milan Skledar)

Prekmurska iža je hiša..., znano gostišče v Ižakovcih pri Beltincih v Prekmurju<br>(Avtor: Milan Skledar)

Prekmurska iža je hiša..., znano gostišče v Ižakovcih pri Beltincih v Prekmurju
(Avtor: Milan Skledar)

Bujta repa je značilna prekmurska jed v zimskem obdobju<br>(Avtor: Milan Skledar)

Bujta repa je značilna prekmurska jed v zimskem obdobju
(Avtor: Milan Skledar)

Po bujti repi se prileže kozarček kuhanega vina<br>(Avtor: Milan Skledar)

Po bujti repi se prileže kozarček kuhanega vina
(Avtor: Milan Skledar)

Prekmurske iže v Ljubljani so se posebej razveselili prekmurski rojaki v Ljubljani<br>(Avtor: Milan Skledar)

Prekmurske iže v Ljubljani so se posebej razveselili prekmurski rojaki v Ljubljani
(Avtor: Milan Skledar)

Prekmursko ižo obiskali domačini in številni tujci<br>(Avtor: Milan Skledar)

Prekmursko ižo obiskali domačini in številni tujci
(Avtor: Milan Skledar)

Pogled na ljubljanski grad v zimski idili<br>(Avtor: Milan Skledar)

Pogled na ljubljanski grad v zimski idili
(Avtor: Milan Skledar)

Prekmurska iža je gostišče v Ižakovcih pri Beltincih v Prekmurju <br>(Avtor: Milan Skledar)

Prekmurska iža je gostišče v Ižakovcih pri Beltincih v Prekmurju
(Avtor: Milan Skledar)

Bujta repa je značilna prekmurska jed v zimskem obdobju<br>(Avtor: Milan Skledar)

Bujta repa je značilna prekmurska jed v zimskem obdobju
(Avtor: Milan Skledar)

Zimska idila v Stari Ljubljani<br>(Avtor: Milan Skledar)

Zimska idila v Stari Ljubljani
(Avtor: Milan Skledar)

Zimska idila v Stari Ljubljani<br>(Avtor: Milan Skledar)

Zimska idila v Stari Ljubljani
(Avtor: Milan Skledar)

Obiskovalci so bujto repo zalili s kuhanim vinom<br>(Avtor: Milan Skledar)

Obiskovalci so bujto repo zalili s kuhanim vinom
(Avtor: Milan Skledar)

Vinska zimska idila<br>(Avtor: Milan Skledar)

Vinska zimska idila
(Avtor: Milan Skledar)

Kulinarična prekmurska zimska idila<br>(Avtor: Milan Skledar)

Kulinarična prekmurska zimska idila
(Avtor: Milan Skledar)

Prekmurska iža med prehodom iz starega v novo leto 2013 v Ljubljani<br>(Avtor: Milan Skledar)

Prekmurska iža med prehodom iz starega v novo leto 2013 v Ljubljani
(Avtor: Milan Skledar)